Miten alalle tullaan tai päädytään?
Niin...monet eri tekijät saattavat ohjata ihmiset opiskelemaan taloutta. Jollakin lailla varmasti pitää olla myös kiinnostunut kaupallisesta alasta, ehkä kiinnostaa myyjän työ, joku haluaa ehkä kirjanpitäjäksi, joku voi haluta pankkiin töihin, joku voi olla kiinnostunut yleensäkin kansantaloudesta jne. Minusta tradenomi tutkintona on laaja tutkinto, jossa käydään monia asioita läpi ja myös työnsaantimahdollisuudet ovat suuret. Merkonomin tutkinto samoin antaa myös paljon mahdollisuuksia työelämään, tradenomin tutkinto on toki syvemmälle menevää kuin merkonomin tutkinto. Mutta jollakin tavalla varmaan pitää minun mielestä olla kiinnostunut asioista, jotka liittyvät rahaan, kun päätyy alalle. Tietenkin, joskus ei ole mahdollisuutta välttämättä lähteä muuhun kouluun kuin siihen kouluun, joka on paikkakunnalla. Myös työpaikat kaupan alalta voivat joillekin olla ainoa mahdollisuus työhön ja aika usein pienillä paikkakunnilla varsinkin se on sitä myyjän työtä mitä on tarjolla.
Oman alan koulutuksen esittely
http://www.tral.fi/tradenomikoulutus Löysin kyllä aika tyhjentävän vastauksen tuolta tradenomiliiton sivuilta, jossa on esitelty tradenomin koulutus. Minusta tradenomi tutkintona on kyllä laaja kokonaisuus, joka siis antaa mahdollisuudet moniin eri tehtäviin työelämässä ihan esimiestehtäviinkin on mahdollisuus päästä tradenomin koulutuksella.
Merkonomin esittelyn otan puolestani Jedun nettisuivuilta, koska Jedulla on koulu myös Haapajärvellä http://www.jedu.fi/merkonomi . Eli merkonomin opinnot eivät ihan niin syvälle mene kuin tradenomin, mutta onhan siinä tietenkin sekin ero, että tradenomin tutkinto on ammattikorkeakoulututkinto, kun taas puolestaan merkonomin tutkinto on toisen asteen koulu.'
Miten osaamista voi täydentää?
Merkonomina voit jatkaa opiskeluja tradenomiksi ja näin täydentää osaamista. Tradenomina voit myös jatkaa opintojasi vaikka yliopistossa, mutta minusta se osaaminen täydentyy ensin siellä työelämässä, kun oikeasti joudut niiden asioiden kanssa tekemisiin, joita olet siellä koulussa opiskellut. Asiat muuttuvat työelämässä konkreettisiksi ja ongelmiin löytyy todelliset ratkaisut. Se kokemus täydentää sinun osaamistasi ihan sama millä alalla olet. Myös aina voi käydä kursseja, tietoja pitää päivittää, asiat muuttuvat, on pysyttävä ajan rattailla. Kaikille tekee hyvää seurata maailman asioita, tietää mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Tai niin kuin itse täydennän nyt osaamista ja opiskelen opettajan pedagogisia opintoja ja toivottavasti pääsen opetttamaan alaa opiskelijoille tulevaisuudessa.
Kelpoisuus
Tietenkin yksi kelpoisuus on se koulutus ja mielestäni työkokemus yhdessä koulutuksen kanssa antaa sen lopullisen kelpoisuuden, mutta valmistuva oppilas ei voi koskaan saada kokemusta, jos ei saa työpaikkaa. Minusta tässä olisi joku kehittämisen paikka, että miten saataisiin työpaikat palkkaamaan myös heitä, jotka eivät ole vielä päässeet töihin ja yrittävät kovasti etsiä kumminkin työpaikkaa. Tietenkin harjoittelupaikoissa voidaan tehdä mahdollisimman hyvää jälkeä, että sitten on mahdollista päästä sinne töihin, mutta joskus harjoittelupaikatkin ovat niin pieniä, ettei sinne ole mahdollista palkata, vaikka olisit tehnyt kuinka hyvää jälkeä.
Itsearviointi
Minulla on työkokemusta myyjänä 2000-luvun alkupuolelta.
On tärkeää osasta se oma ala, jossa työskentelee. Myös työkavereiden kanssa kannattaa jutella ja pohtia asioita, silloin saa uusia näkökulmia omaankin ajatteluun ja omaan työhön, samalla saattaa saada uusia vinkkejä joidenkin asioiden ratkaisuihin. Kannattaa myös lukea oman alan lehtiä ja muutenkin seurata sitä omaa alaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti